Грижи ли се Църквата за децата?!

Грижи ли се Църквата за децата?!
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Станете като децата и останете в храма” – разговор за въвеждането на най-малките в ценностите на вярата. Гости на Горан Благоев са преподавателите - Цветомира Антонова от Центъра за образователни инициативи „Двери” и Велина Андонова от енорийския център към столичния храм „Рождество Христово”. „Светското образование не може да бъде лишено от своите християнски корени.” – смята Цветомира Антонова. „Спускането на решения за религиозна просвета от държавата заради политическа конюктура е рисковано. Има една скъсана нишка в поколенията – това е поколението на нашите родители, за които религията беше ретроградна. Но чудото на вярата и благодатта на живота в храма върна нашите родители там. Така добрите примери пораждат промяна на тенденциите за религиозното образование в училище.” Според Велина АндоноваНе трябва да има принуда за вярата. Трябва да се създаде атмосфера и среда за децата в храма, защото когато намерението е добро Бог помага децата да се върнат в храма.” По темата сме подготвили и няколко материала, които илюстрират различни активности по отношение на възпитанието в ценностите на вярата. Два от тези материали са от България и те показват, как въпреки бариерите на институциите и безразличието на Светия синод, редови свещеници и миряни изпълняват своята мисия:

„Евангелието се обяснява на разбираем за децата език и се преплита със случки от техния живот” – репортаж за ентусиазма на младия свещеник Венцислав Попиванов, който всяка сряда посещава възпитаниците на училището в гр. Бухово, район, който е и негова енория. Ще видите как въпреки отказа на държавата да въведе предмета „Религия” в редовната учебна програма, духовникът намира начин да приобщи децата към християнството, подпомогнат от директора, учители и родители.

След като не ни пускат в училищата, гледаме да привлечем децата в църквата – думите на иконом Димитър Генчев, предстоятел на столичния „Рождество Христово” ни дават да разберем, защо само година след като този храм отваря врати, в него вече действа и енорийски център, който предлага разнообразни занимания за деца и младежи, с които да бъдат приобщени към православието. Пред камерата на предаването малчуганите споделят и една своя инициатива, която им е помогнала поне за час-два да изоставят с удоволствие вездесъщите си мобилни телефони.

Възпитание по етно-религиозна толерантност чрез... кукли – опитът на един пътуващ театър в бедните квартали на пакистанския град Карачи.

В предаването ще видите още:


„Страшно е невежеството в религиите и единственият път да го преодолеем е познанието. Трябва да се опознаем!”– думи на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали, който ни гостува в последните дни на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и в навечерието на Рамазан-Байрам. Разговор за смисъла на поста в исляма и за посланията на празника, който го следва. „Когато човек извършва действие в името на своята вяра се проминят усещанията и възприятията му. Говеенето, т.е. постът, е мотивирано заради Бога. Човек се възпира не само от храна и вода, а и от лошите спомени, от конфликтите, от лошите взаимоотношения. Така всички се убеждаваме, че споровете и конфликтите са плод на нашето его, а вярата е коректив. Ако не коригираме нашето поведение, а останем само с глада и жаждата нищо не постигаме. В тези дни трябва: Да обичаш, Да простиш, Да благодариш, Да дадеш милостиня. Трябва радостта от взимането да изравним с радостта от даването. Тогава сме постигнали всичко, което е необходимо.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад