Иконите – почитани и отричани

Иконите – почитани и отричани
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

         Иконите – почитани и отричани или за основите на византийския протестантизъмтази събота във „Вяра и общество”.

В поредния брой на предаването, очаквайте:

  • „Иконата е мястото, където присъства онзи, на когото се молим” – в навечерието на Неделя православна или Неделя на светите икони разговор за процесите, породили иконоборството и за богословската същност на иконите. „Най-дълбокото основание за иконопочитането е евхаристията (светото причастие)”- смята проф. Калин Янакиев. „Иконата  е есхатологичен образ, тя ни гледа от края, от царството Божие, към което се стремим, към което се приближаваме и чрез което се причастяваме. А богомолецът в храма представлява жива икона. Когато свещеникът кади, той го прави за иконите, но и за всеки богомолец присъстващ в храма.” За доц. Веселина Вачкова „ако следваме думите на Спасителя  „...защо търсите живия сред мъртвите?” християнството не би трябвало  да има не само изображения, но и храмове. До VI век рядко е имало такива. Първото изображение на „Св.София” се е появило през Х век.” И добавя: „ Обикновеният монах във Византия започва да се изживява като жива икона. Реакцията срещу това е иконоборството, като опит да се върне вярата в чистота и форма. Иконоборството е великата византийска протестантска революция. ”
  •      „В исляма няма спасение за мен, защото там няма Спасител” – това са думи на Али, главния герой в новата творба на писателя Александър Урумов. Той определя своя герой в романизираната история по действителен случай  „като човек, който е минал през ада на войните в Ирак и Иран, инжектирал си е венозно хероин, изпълнявал е мокри поръчки в подземния свят, при това ефективно, но днес е друг човек, благодарение на една Библия и аз му вярвам.” За прототипа на главния герой, който все още живее в България – чуйте повече от автора в първата телевизионна премиера на романа „Али безсмъртния”, който излезе едва вчера...      
  •       Християнство и историчност или почит към един раннохристиянски епископ от Сердика – репортаж за инициативата на Столична община и на древната „Св. София” на патронния празник на храма - 25 март, тържествено да бъдат препогребани костите, открити в античната гробница на „раб божий Хонорий”. Подобна инициатива се случва за първи път. Подробности за нея ще научите от д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по култура на Столична община, и ставрофорен иконом Ангел Ангелов.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад