Има ли напрежение по повод визитата на „външния министър” на Руската църква?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

На 19 октомври в предаването Ви предлагаме:

Йоан Рилски – българският светец с най-много жития, който не е царски син. За житието на най-великия български светец, безсребърник и покровител на всички българи – разговор с известния български медиевист проф. дин Петър Ангелов.

"Цялата слава на светеца се дължи на хората, на устното предание за неговите чудеса като лечител. Според житието му дори зверовете ходили на неговия гроб и там получавали изцеление…"

Ученият напомни, че началото на отшелничеството на св. Йоан е след смъртта на родителите му: "Йоан раздава земите на семейството си и се оттегля от планината. И досега учените спорят откъде той е придобил грамотност, след като 20 години е бил единствено земеделец. В своите завети, независимо, че е бил отшелник, е призовавал монасите да живеят заедно, а не отшелнически."

Проследете разговора, за да разберете още защо точно византийски хроникьор пише житие за българския светец и възможно ли е неосъществената среща между светеца и тогавашния български цар Петър да е индикация, че между тях има кръвна, братска връзка?

Защо арменската общност смята, че има опасност да хлопнат вратите на арменските църкви в България?

Подробни репортажи от Пловдив и Варна – в единия град се проведе протест на духовници и миряни срещу Епархийския съвет на Арменската църква в България, а в другия – критикуваният Епархийски съвет даде пресконференция, на която изложи своята позиция. Вижте всички гледни точки.

итрополит Николай започна спор, който изцяло е политически."

За обяснението от страна на Пловдивския митрополит Николай, последван от четирима негови събратя по повод визитата на митрополит Иларион (Алфеев), председател на Отдела за външно-църковни връзки на Руската патриаршия – разговор на Горан Благоев с Явор Дачков, публицист и богослов.

„Изказването на митрополит Николай е гордост и прелест. Така постъпват политическите лидери, които искат да излезат на позиция. В политиката това работи, в църквата – не!"

"Пловдивският митрополит заема политическа позиция, защото се е прицелил в патриаршеския стол и търси подкрепата на силните на деня – американците. Светият синод трябва ясно да отговори подкрепя ли Украинската автокефалия, разкола в Православната църква или не."

Пазителят на черното злато – предаването ще завършим с още един материал, посветен на св. Йоан Рилски. Той е свързан с почти непознат аспект от неговия култ, който разказва за чудодейното му явяване в затрупани минни галерии и спасяване на миньори.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30 ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад