«Постът е трудоемко занимание, за да ни освободи от всичко, което не е Бог»

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

На 16 ноември в предаването Ви предлагаме:

Чудотворни образи на св. Георги от Зографския манастир – почит към българската светиня на Атон по повод т.нар. Зимен Гергьовден – втория патронен празник на обителта.

„Много българи чрез живота си днес упражняват съвременна аскеза”. – Един откровен разговор на Горан Благоев с гл. ас. д-р свещеник Людмил Петров. Ще чуете мисли за същността на поста, за пречистването на душата и тялото, за бремето, което ни кара да изтърпим, за свободата, която ни дава, за лицемерието, което съществува и вярата, която наистина ни преражда. „Постът съпътства всички тайнства в църквата, тя е бреме и практика, която трябва да те доведе до собствените ти граници, за да се обърнеш към Бог. За съжаление БПЦ дава един олекотен вариант на поста, лошото е, че тя го прави съвсем съзнателно... А всъщност това е едно трудоемко занимание, което ни кара да се смаляваме, а Христос да израства. Ние сме отвикнали да се доверяваме на Господ, не сме готови да кажем: „Да бъде Твоята воля!” В крайна сметка Църква, която не може да възвисява е ненужна.”

За куража и надеждата, които дарява един свещеник с многодетно семейство – опитът на протейерей Методий Корчев от храм «Свети Николай» в столичния кв. Връбница и неговата презвитера Милена. Чуйте тяхното откровение за най-голямото им богатство – четирите им деца и вярата в Бог.

«Християнското изкуство съществува и извън църковната употреба» Разговор в аванс с поета доц. Калин Михайлов и доц. Тодор Велчев за предстощата дискусионна поредица «Християнското изкуство или християнство в изкуството». За доц. Велчев «творецът трябва да има свободата да казва всичко, което преживява, по начин, който той определи. Той може да постави въпросите и в по-дискусионна светлина, като бунт и протест срещу Бога». Доц. Калин Михайлов смята, че «... християнското изкуство може да се открие и в произведения, които на пръв поглед не са християнски. Например «Клетниците» на Юго или «Властелинът на пръстените» на Толкин. Когато в дадена творба се чувства благодатното въздействие от Бог, това е ирационално усещане, а понякога това дори е въпреки автора...» Началото на дискусиите ще бъде на 19 декември в книжарница «Верен» от 18.30 ч.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.Екипът на „Вяра и общество”