Разколът утвърди патриарх Максим

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

„Почитта къв Св. Димитър е повсеместна, а култът му се е развивал с векове по нашите земи.” Разказ на доц. Веселина Вачкова за един светец, историческа личност, станал патрон на българската династия Асеневци. „Св. Димитър се появява като защитник на династия Асеневци още от самото начало. В същото време той е личен покровител и на много кръстоносци, става светецът-войн на всички християни. Мъченичествата, живота и чудесата на Св. Димитър се случват през IV век в земите около Дунав.” От разговора в студио ще разберете защо светецът има две жития, как дяконът Димитър от Сремска Митровица се превръща в градоначалникът на Солун и защо владетелите от Второто българско царство толкова много са тачили неговия култ.

„Един самотен човек, който изпитваше радост, когато имаше хора до него.” – историко-църковен анализ по повод 105 г. от рождението на патриарх Максим през погледа на човека, който е бил неотлъчно до него по време на интронизацията му – иподякон Христо Иванов или настоящия Тивериополски епископ Тихон. Според него: „Още преди да стане Ловчански митрополит Максим го наричаха „Патриарха в сянка. След като оглави Църквата не се доверяваше докрай на никого. Единственият човек, който беше по-близа до него беше един шофьор и когато той почина дядо Максим дълбоко страдаше. ДС не го е държала с нищо. Просто бяха преценили, че в крайна сметка ще си свърши добре работата. Разколът не разклати, а закрепи патриарх Максим. Съдбата му отреди нелеката роля да преведе Църквата през едно кално блато. И той го направи. Друг е въпроса колко успешно...” Ще имате възможност да чуете самооценката на дядо Максим от интервюто, което той даде на Горан Благоев за документалния филма „Моето служение” (БНТ, 2004).

Възраждането на една църква – обезличени от десетилетия разруха прочути изображения, достагнали до нас от Средновековието се връщат към нов живот. Вижте как изглежда днес църквата „Св. Св. Петър и Павел” в с. Беренде, край Драгоман, след като преди две години в друг материал ви показахме плачевното й състояние.


Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад