Канонът над любовта

Канонът над любовта
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако забраним смесените бракове, ще отблъснем много хора от лоното на православната църква” – тази събота във „Вяра и общество”.

В поредния брой на предаването очаквайте:

Тържествено прославление на новия светец на Руската и Българската църква – Серафим (Соболев) Софийски Чудотворецспециален материал от церемонията. Чуйте и защо още не е отворен саркофагът, в който е погребан, за да се установи дали тялото му е нетленно?

„Трябва доста да се потрудим за християнската просвета на хоратаили защо над 400 свещеници и миряни у нас започнаха подписка срещу теми, които ще разисква предстоящият Всеправославен събор, сред тях и проблемите на брака между православни, инославни и нехристияни? Това радикализиране на традициите ли е или придържане към правило отпреди 1 338 години?

За свещеник Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен” „Бракът е тайнство, а тайнствата в Църквата не са самоцел и трябва да се спазват в чист вид. Формалното отношение води до лицемерие.”

Доц. д-р Дилян Николчев – преподавател по църковно правосчита, че е изключително вредно всяка епархия да създава свои правила, подобно на Сливенската, която забрани браковете на православни с неправославни. При отказ да благословиш смесени бракове къде отиват децата? Трябва да се отчитат два важни фактора – времето и пространството, в които живеем.”

Позицията на Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний е следната: „БПЦ трябва да има едно общо решение, но сме длъжни да запазим отношенията и любовта между хората, и всичко това да решаваме с дискусия и християнска просвета."

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад