Канонът над любовта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Трябва доста да се потрудим за християнската просвета на хората” или защо над 400 свещеници и миряни у нас започнаха подписка срещу теми, които ще разисква предстоящият Всеправославен събор, сред тях и проблемите на брака между православни, инославни и нехристияни? Това радикализиране на традициите ли е или придържане към правило отпреди 1 338 години?

За свещеник Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен” „Бракът е тайнство, а тайнствата в Църквата не са самоцел и трябва да се спазват в чист вид. Формалното отношение води до лицемерие.”

Доц. д-р Дилян Николчев – преподавател по църковно право – счита, че е изключително вредно всяка епархия да създава свои правила, подобно на Сливенската, която забрани браковете на православни с неправославни. При отказ да благословиш смесени бракове къде отиват децата? Трябва да се отчитат два важни фактора – времето и пространството, в които живеем.”

Позицията на Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний е следната: „БПЦ трябва да има едно общо решение, но сме длъжни да запазим отношенията и любовта между хората, и всичко това да решаваме с дискусия и християнска просвета."