Целта на Светия синод след 10 ноември 1989 г. беше да закрепи властта си

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • Невидимият свят – през духовните човешки очи. Доц. дякон Иван Иванов разказва за небесните сили и тяхната йерархия. „Разделянето на ангелските чинове на три степени с по три групи показват триединството на Бог. Ангелите са много важни за спасението на човека. Те са привързани към него и отразяват чистия ангелски образ, който Създателят е отредил за човека”. Дякон Иван припомни, че още при Кръщението човек получава своя Ангел-Пазител и той е до него до края на дните му, но „ако човек е много грешен ангелът бяга от него.”
  • „30 години след промените, днес повечето хора влизат в храма като битови християни” – за очакванията и реалността днес, три десетилетия след 10 ноември. Гости - доц. Дилян Николчев и д-р Анна-Мария Кръстева. И двамата посрещат Промените през 1989 г. като млади хора – Д.Николчев току-що е завършил Духовната академия и е служител в синодалната администрация, а А. Кръстева, дъщеря и внучка на свещеник, започва да учи богословие в първата година от демокрацията. «Държавна сигурност искаше да маргинализира БПЦ в очите на хората – смята доц. Николчев – и днес все още управлението на поместната ни църква е в миналото. Ето защо, когато говорим за проблемите на БПЦ търсим генезиса в онова време преди 1989 г.» За д-р Кръстева „никой не беше подготвен за времето на промяната, освен една върхушка осъществила преврата. Тогава искахме да изгоним комунизма от Църквата – не се случи. Разколът беше дело на ДС - за да няма силна Църква. Днес хората влизат в храма като битови християни, а не като в кораб на спасението и надеждата.” За първи път ще видите кадри и ще усетите автентична атмосфера при възстановяването на Съюза на църковните служители в Софийската митрополия – първото свободно събрание в БПЦ през януари 1990 г. , както и кадри от панихидата за Левски на 19.02.1990 г., когато Политбюро за първи път влезе колективно в «Св. Ал. Невски».
  • Сплотяването на миряните идва чрез делата на свещениците. Разказ за един духовен оазис - храм „Рождество Богородично” в столичния квартал „Лагера”, където двама свещеници предават любовта и вярата в Бога на своите енориаши.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад