Натрапеният празник

Натрапеният празник
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В този брой Ви предлагаме:

„Стремеж християнството да се върне към чистата библейска идея” – в навечерието на 31 октомври се навършат 500 години от началото на Реформацията, преломното събитие за историята на Западна Европа, когато „вярващите се обръщат към чистото писание, а не към комбинация между Писание и Предание”.

Румен Борджиев, председател на Обединени евангелски църкви, и Влади Райчинов, зам.-председател на Обеднени евангелски църкви – София, говорят защо Бог дава Библията на всеки да я чете сам, а не някой да му я тълкува, защо трябва да има разделение между Църквата и държавата и защо 1 млрд. от хората на Земята се определят като протестанти”.

Ще разберете още интересни факти около възникването на евангелските църкви, направлението в християнството, което се заражда от протеста срещу папата, както и различията му с другите два основни клона – православието и католицизма.

„Християнството много лесно може да стане една идеология” – предлагаме ви втората част от разговора на Горан Благоев със специалния гост на предаването, известния православен учен богослов, преподавател в Университетската църковна академия в Солун и свещеник – протопрезвитер проф. Николаос Лудовикос.

Ще научите какво може да превърне християнството в една идеология и защо, независимо че Бог е любов, в Църквата често липсват примери на любов към ближния; как да си обясним възникването на крайни, фанатични тенденции сред някои православни общности, както и лозунга „Православие или смърт”; какви са перспективите пред диалога между Източната и Западната църква?

„Да изгорим „Матилда” – защо игралната супер продукция за любовта на бъдещия руски император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинская провокира религиозен екстремизъм сред някои православни в Русия?

Маскарадът, който съсипва физическото и духовното здраве на децата – разговаряме с една майка – Нели Тончева от Бургас, която е инициатор на подписка „Срещу натрапването на Хелоуин в училищата и детските градини”. За мярката, естетиката и зловещите внушения на празника, за реалните изживявания на децата, какво оставя този празник в подсъзнанието им, с какво ги обогатява, защо има такъв силен отпор на част от родителите и такава инертност и безучастие от страна на училищните власти.

И разбира се, болката от близостта на този празник с Деня на будителите и за контраста в отношенията към тях. Според г-жа Тончева: „Време е нашите образователни институции да вземат отношение по повод Хелоуин. Как този празник се вписва в българската традиция, как влияе на духовното и физическото здраве на децата? Едно е да учиш и да си информиран за една чужда традиция, друго е да те карат да я съпреживяваш...”

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад