Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?

Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изданието ни на 20.01.2018 г. ще видите:

  • Крие ли подводни камъни за християнството Истанбулската конвенция? За третия пол, социалната роля на пола, джендър идеологията и подводните камъни, които могат да ерозират представи и практики, установени в християнството. Ето каква емоция я е обзела православният богослов доц. Клара Тонева след прочитане на Конвенцията: «Почувствах се като член на група, която трябва да бъде защитавана. Това лично мен ме дискриминира. Почувствах и тревожност, ако има нужда от защита на жените, значи нещо основно е сбъркано в отношенията мъж – жена. Много са важни индивидуалните права, но съм против абстрактния хуманизъм. Абсолютизира се човека, което означава, че е сбъркана и връзката ни с Бога.»Обединените евангелски църкви са религиозната общност, която първа излезе с позиция срещу приемането на Истанбулската конвенция в настоящия й вид. Техният заместник-председател Влади Райчинов е категоричен, че «Тази конвенция въвежда нови понятия и така предифинира други. Основен принцип в правото е предвидимостта. Тук я няма. Единственият начин да се разреши тази явна криза на ценности е не чрез закони, а чрез промяна на сърцето.»
  • Благият пастир, който беше отдаден на отечеството – в деня на свети Евтимий, патриарх Търновски, разказ за него като историческа личност. Проф. Милияна Каймакамова (историк) изтъкна : «Св.Патриарх Евтимий извършва много сериозна дейност. Той е имал мисия, последовател е на книжовници от Атон, извършва книжовна църковна реформа, придава завършен характер на църковните книги от гл.т. тълкувания и анализи. Бил е исихаст, но е изповядвал и политически исихазъм – бил е водач, поддържал е духа на българите.» За проф. Искра Христова-Шомова (старобългарист) «... всички негови произведения са посветени на светци, чийто мощи се намират в Търново. Голяма част от дейността му е свързана с въздигането на столицата Търново. И което е важно да помним и през ХХІ век, е че той е бил пастир, който не е отритвал грешните, а е наставлявал с благост своето паство.»
  • Има ли масонски символи в християнството? Отговорът на този въпрос, поставян често от вас, нашите зрители, ще научите от доц. д-р Ралица Русева, изкуствовед и главен уредникна Музея за християнско изкуство.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в понеделникот 4.05 ч..

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад