Крие ли някакви подводни камъни Истанбулската конвенция?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За разговор беше поканен и трети гост - проф. Калин Янакиев, един от представителите на т. нар. "християнска интелигенция" у нас. Той е един от малцината изразил категорична подкрепа за приемането на Истанбулската конвенция. Именно това беше мотивът на нашето предаване да го поканим, но той отказа да присъства заради дискусията, която беше предизвикана на фейсбук страницата на предаването.


Влади Райчинов: Искаме да изкажем задоволство, че се чуват гласове в това общество, които повдигат въпроса за правдата. Това показва, че има развита чувствителност, развита гражданска съвест и дълбоки ценности. Ние решихме да излезем с декларация, защото се опасяваме от някои тенденции вътре в самата конвенция. Като цяло конвенцията е нещо добро, има нужда от този вид документи, но както в една каца с мед и лъжица катран е достатъчна, за да я вгорчи, така и тук в някои членове и алинеии има вмъкнати отделни фрази, които смущават сърцето и ни притесняват.
Доц. Клара Тонева: Аз прочетох конвенцията много внимателно и в един момент се почувствах като член на група, която трябва да бъде защитена. Един документ, който говори за равнопоставеност на половете, в един момент определя насилието срещу жени като нещо повече и различно от всякакъв вид насилие. Поставянето на жените в една защитена група, мен ме дискриминира. Второто, което ми направи впечатление, е употребата на термина "джендър", който за нас хуманитаристите не е изненада, тъй като го използваме от години, както и употребата на "пол".
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад