Поздрав за имениците, които ще празнуват на Богоявление и на Ивановден

В предаването
Всички броеве
  • Утринната звезда, която предвещава идването на Спасителя – разказ за св. Йоан Предтеча и Кръстител
  • Кръщението изисква вътрешна трансформация, покаяние – в навечерието на големия християнски празник Богоявление със своя събеседник свещеник Людмил Петров Горан Благоев търси отговор на такива въпроси като: защо Иисус Христос извършва очистително измиване във водите на река Йордан, след като е Син Божий, т.е. безгрешен; защо в славяноезичните православни църкви това събитие е известно като Кръщение Господне, а също защо Бог е почитан в три лица? Според свещеник Людмил Петров ритуалното умиване, въведено от Предтечата, не е новост в тогавашната юдейска традиции, то е познато и в други религии, «но онова, което е ново при Йоановото «умиване» при кръщението е в това, че то изисква вътрешна трансформация, покаяние, и целта е влизане в причастност към Божието естество. Йоан Кръстител и Предтеча подготвя хората за Христос». Що се отнася до почитането на светата Троица, т.е. Бог в три лица/ипостаси, отец Людмил припомни, че «битието само по себе си е троично, Бог е не просто единица, а единение, той е не просто личностен, той е междуличностен, а чрез Кръщението имаме достъп до изначалната Троица». От разговора ще научите също защо светите братя Кирил и Методий говорят за Кръ-щение преди Кръста и защо вместо буквално да преведат от гръцки извършеното от Христос при река Йордан като «потапяне», те въвеждат нова дума – Кръщение. Разберете и защо истинските християни, когато виждат Христос във всеки един човек и му послужат, де факто извършват богослужение.
  • Предизвикателството да пресъздадеш образа на Царя-Покръстител – 40 дни след кончината на именития наш актьор Стефан Данаилов си спомняме за него с материал от архива на предаването: гостуването му през април 2007 г. по повод 1100 г. от успението на св. Цар Борис-Михаил Покръстител. Тогава, пред камерата на «Вяра и общество», Стефан Данаилов разказа спомените си за превъплъщението му в главната роля на двусерийния игрален филм «Борис І».
  • Да гледаме Рождественската звезда – и да откриваме Христос – това според свещеник Пламен Гечев от Католическата църква е посланието на Празника на Тримата крале. Под това име в католическата традиция на 6 януари, редом с Богоявление, се припомня поклонението на тримата влъхви (астролози, гадатели), които идват при новородения Младенец и му поднасят дарове: «Този празник на Запад е контрапункт на Дядо Коледа/ Дядо Мраз, защото истинските подаръци идват от Бог!» Според отец Пламен образът на Тримата влъхви е много важен, чрез тяхното поклонение се показва, че «Христос е над всичко – не астрологията, не философията, дори не Космосът, а Той е истинската пътеводна звезда. Създадени сме да гледаме небето, а не да пълзим по земята. По земята пълзи само дяволът.»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад