Приказка от читанка за 3 клас, одобрена от МОН, руши семейните ценности

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

"Обществото ни трябва да инвестира в семейството, а не в рестрикции и Тайни полиции” – разговор, провокиран от скандална приказка в читанка за 3 клас, одобрена от МОН, която обяснява с „художествени” похвати, че подлостта и насилието са обичайното поведение на възрастните към децата и само Тайната полиция може да пази малките. В предаването няма да видите представители нито на МОН, нито на издателите на учебника – те не приеха поканата ни за участие. Ще чуете обаче техните позиции, в които взаимно си прехвърлят отговорността за публикуваната в учебника приказка и си противоречат. Гостите на Горан Благоев – и тримата активни християни, коментираха казуса както от гледна точка на Свещеното Писание, така и като представители на различни професии с гражданска позиция. „Шокирана съм! Създава се тоталитаризъм на страха. Децата губят чувството за уважение и любов към родителите. А трябва да виждаме образа на Бога у другия!” – възмути се културният антрополог Надежда Савова, майка на две деца. Според д-р Богдан Пенев приказката атакува естествената йерархия в отношенията между родителите и децата и „показва класическото развитие на една диктатура. Това тотално противоречи на демократичната държава.” Юристът Николай Колев подчерта, че приказката, макар и измислица, е израз на определен начин на мислене, който няма нищо общо с онези отношения между родители и деца, на които ни учи Библията. „Отговорът на издателството е нагъл! Навремето точно Църквата е образовала децата. Липсващата любов как ще я компенсираме – с тайна полиция ли?!” От разговора ще научите също какво би се случило с Божията майка, Йосиф и Младенеца Ииус ако към тях се приложат днешни законодателни промени, приети в някои страни от Европейския съюз свързани със защита правата на детето.

„Големият проблем е, че родителите нямат време за децата” – откъс от специалното интервю за „Вяра и общество” на архимандрит Вартоломей, игумен на манастира „Ефсигмен” в Света гора-Атон.

Вартоломей иска да демонстрира свръхпатриаршеска власт, каквато не притежава” – разговор–продължение по тема от миналото ни предаването с д-р Ваня Иванова от Тракийския научен институт по повод публично заявената позиция на Вселенската патриаршия в лицето на Адрианополския митрополит Амфилохий, който обяснява, че български архиереи не могат да служат в българската църква „Св. св. Константин и Елена” в Одрин, докато там се намира паметникът на първия български екзарх Антим. „Действията на Вартоломей са открита провокация! Демонтирането на паметника би изострило отношенията между тракийските българи и гърци.” От разговора ще научите също защо би било подходящо да има паметник на екзарх Антим и на остров Халки редом до издигнатия приживе паметник на днешния Цариградски патриарх Вартоломей.

Отшелницата-целителка – в навечерието на Петковден в рубриката ни „Чудотворните образи” ви разказваме за двете икони на света Петка от църквата й в Трън, които дават изцеление и утеха на вярващите.


Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад