Света Елена прокарва първия поклоннически маршрут в Светите земи

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

В първото ни издание за новия сезон Ви предлагаме:

  • „Въздигането на Кръста е символ на новата вяра” - на знаковия за всички християни Кръстовден навлизаме в лабиринта от предания и исторически факти свързани със събитията в Светите земи, които възпоменават празника Въздвижение на светия Кръст Господен. За доц. Екатерина Дамянова (специалист по библейска археология) „На християнството сякаш не е достатъчно Евангелието, трябва им визуализация на земния живот и мъченичеството на Христос. Има много малко сведения християните да са почитали Светите земи. Но когато Елена отива в Йерусалим, чудото идва с откриването на Кръста. На днешния ден Бог ни дава възможност да отделим време и да помислим за вечните и стойностни неща, свързани с Твореца и олицетворява желанието на хората да имат част от светия кръст или поне да го носят в душата си.” Доц. Веселина Вачкова (византолог) напомня, че света Елена е родена в Сердика, а откритието на светия Кръст не е случайност: „Тя най- напред има видение, а после отива в Йерусалим, водена от вярата си и Бог.Според госта ни има известно разминаване между историческия и житиен образ на императрицата, майка на Константин Велики. Проследете разговора, за да разберете още слабо известни факти за света Елена както и организирането от нея на първите археологически разкопки в историята на християнството, за да се открие Христовия Кръст и Гроба Господен, затрупани четири века по-рано от римския император Адриан.
  • Духовник, който търси хората, а не чака те да дойдат при него – в рубриката „Добрият пастир” ви срещаме с младия свещеник Венцислав Попиванов от Бухово, Софийско.
  • „Дни на размисъл за вечните неща”Пламен Сивов от сайта Православие.БГ разказва за предстоящото събитие, което е първо по рода си – Дни на православната култура в София: „Първото, което се попитахме преди време е присъства ли Православието в културното пространство на България? И решихме да организираме седмица, наситена с православна култура, в знакови места на София. Тя ще се проведе от 7 до 13 октомври и ще предложи премиера на три нови книги, ще си припомним и за стари издания, ще има беседи, фотоизложба, прожекция на три документални филма в Дома на киното и в книжарница „Къща за птици”, както и изложба на известната художничка Юлия Станкова.
  • Съкровище на близо 15 века – за древните ръкописи, които пази библиотеката на Синайския манастир, за най-ранните християнски текстове и защо точно там се намира най-богатата сбирка от глаголически текстове извън Балканите.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”