Пряко от Йерусалим: Слизането на Благодатния огън

Пряко от Йерусалим: Слизането на Благодатния огън
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Специално издание на „Вяра и общество” с пряко включване от Йерусалим – на Велика събота, в навечерието на Възкресение Христово.

За поредна година БНТ излъчи пряко от църквата на Божи гроб в Йерусалим снизхождането на Благодатния огън. Ако сте пропуснали да го проследите на живо може да го видите тук на запис. В началото ви предлагаме материал как Кувуклията – параклисът на Гроба Господен, се подготвя и запечатва преди запалването на Благодатния огън.

За свидетелствата на Христовото възкресение, за възкръсващите божества и възкръсналия Спасител, за съвременния скептицизъм, че това наистина се е случило говорят събеседниците на Горан Благоев. Преподавателят по християнска философия гл. ас. д-р Смилен Марков, смята, че «човекът получава от Христовото възкресение свободата на духа. Свободата, която струи от празния гроб. Всяко действие на Спасителя е божие действие. Светлината на Възкресението е светлина на новото творение.» Астрофизикът  д-р Тодор Велчев твърди, че « са правени много опити да се докаже нещо различно. Но от проучването на фактите около Христовото възкресение не може да не стигнеш до извода, че той е възкръснал.» За архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос «Възкресението е феномен. То облъчва и дава светлина и на душата, и на тялото. Църквата универсализира Възкресението като нещо значимо. То е нещо различно от това да се върнеш към старото си живеене. »

В специаления, предпразничен брой, Ви предлагаме още:

  • Богослуженията от Възкресение до Петдесетница – йеромонах доц. Стефан представя новото издание на Цветния триод, което съдържа богослуженията от Цветница и Великден до Петдесетница. За неговото съдържание, за това защо няма нотиран вариант на текстовете на новобългарски и как звучи молитвата за благославяне на яйца, брашно и мляко, които се използват на великденската трапеза – научете повече от нашия разговор.

Предпразничният ни брой е украсен и с няколко пасхални песнопения .

Светли празници от екипа на „Вяра и общество”!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад