Разказ за жените-мироносици

В предаването
Всички броеве

  • «Има екология за всичко друго, няма екология за душата» – размисли на архимандрит Касиан, игумен на Копиловския манастир и журналиста Ангел Иванов в навечерието на световния Ден на земята. „Човек експлоатира Земята, стигайки до тотална самозабрава – смята архимандрит Касиан и продължава – Прилича на дете, което тича след красива топка пълна с лукс, развлечения и улеснения, а не забелязва как върху него връхлита самоунищожението. Човешкият разум силно е избледнял, станал е повърхностен и елементарен. Няма пречиствателна станция за душата.”Според него, за съжаление експлоатацията на природата е навлязла и в църковните среди. За Ангел Иванов – « ... ние изгорихме мостовете помежду си, изстиваме като християни и вече не сме истински. Не трябва да изискваме от природата, а да ѝ благодарим. А когато забравим данаправим това, ние се превръщаме в господари и експлоататори, искаме да получаваме още и още, сякаш всичко ни се полага. За това трябва да се обърнем към Твореца, а не към Творението.»

  • Невероятното иконописно богатство на България – главният уредник на Музея за християнско изкуство-Крипта доц. Ралица Русева представя новите, уникални попълнения, някои от които са рядкост дори в световните музеи.

  • «Жените-мироносици днес ни разобличават» – ще чуете едно откровение на доц. Клара Тонева за най-верните спътници на Христос. «Въпреки, че честваме жените – мироносици на втората неделя от Възкресението ние малко знаем за тях. Днес те се явяват контрапункт на съвременната жена, която по-често е бунтарка, революционерка, може да изостави мъжа си, дори детето си, казва «обичам те» повече от егоизъм отколкото от любов, престава да обича, когато е предадена. Обратното – жените-мироносици много обичат и тихо живеят до Бог. Наричам това «плачеща любов», всеотдайна. Докато тълпата следва Христос, а после го хули, те остават до Него, дори след Разпятието с твърдост, любов и всеотдайност.»

  • Литургия на жестомимичен език – мисията на един католически свещеник от Хърватия.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад