„Религиозни фанатици” ли са защитниците на традиционното семейство?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

«Детето не е отделна класа, която родителите потискат, а държавата защищава» – за безпокойствата на родители, правозащитници и духовни лица по отношение на промените в Закона за закрилана детето и проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030 и други социални закони. Д-р Виктор Костов, правозащитник и гл. редактор на «Свобода за всеки» заяви: «Има откровена ескалация на напрежението и то е заради задкулисните промени от страна на държавата в законите, отнасящи се за семейството, които са противоконституционни и антиевропейски. Има правен нихилизъм, НПО-та търсят срастване с държавата по откровени финансови причини, достигнали сме момент, в който всяко възпитателно въздействие се третира като натиск. Това е троцкистки подход, където детето се третира като определена класа. Това е недопустимо.» Доц. д-р Свилен Тутеков, богослов, преподавател във Великотърновския университет е убеден, че «има опити да се изграждат семейни политики върху икономически платформи, а идеологически термини стават норми за поведение и възпитание. Наблюдава се опит за дестабилизация на семейството, детето става собственик на абсолютни права, а базата върху която стъпва семейните политики е джендър идеологията. Очаква се БПЦ да излезе със специално становище по тези проблеми.» Доц. Тутеков е един от тримата богослови от Великотърновския университет, които в началото на месеца излязоха с призив до Светия синод на БПЦ да се произнесе срещу «регламентирането на социални практики, които позволяват насилственото откъсване на децата от техните родители”. Ще имате възможност да чуете и мнението на държавата в лицето на Министерството на труда и социалната политика, чрез писмен отговор на поставените от нас въпроси, както и протворечищото ня тези твърдения изявление на външния министър. За съжаление социалното Министерство отказа да изпрати свой представител в дискусията и предпочетоха епистоларната форма на контакт. Гостите ни обориха «успокоителните» твърдения на държавата.

„Християнската вяра в своята същност е общение и любов” – гръцкият богослов Димитриос Керамидас за своята книга, публиканована на български език „Православие и благовестие през ХХІ век”.

„Затворите би трябвало да са места за поправление, включиелно и дуовно, а не за изтърпяване на наказанията.” – говорят духовници, които познават лично от затвора предсрочно освободения Джок Полфрийман. За пастор Иводор Ковачев, капелан на Централния софийски затвор «Дадох положителна оценка за Джок Полфрийман, защото видях промяната в него – той е човек, със силно желание да живее различен живот, осмислен от христянската вяра. Аз, обаче не мога да нося отговорност за това какъв би могъл да се прояви той в бъдеще, както и за факта, че гледам на тези хора като на човеци, които искат да се поправят». Мнението на протойерей Николай Георгиев, дългогодишен представител за България в Международната организация за духовно подпомагане на лишените от свобода – «Всеки човек има право да се покае в името на Христос. По страшното е, че зад решетките една част от администрацията не се интересува дали хората в затвора се променят. У нас се говори за места за изпълнение на наказания, в този смисъл в нашите затвори няма истинска корекционна работа в която да участват и капеланите». Двамата гости споделиха, че администрацята на затворите не винаги съдейства за тяхната духовна дейност сред лишените от свобода.

Под покрова на Божията майка – в рубриката ни „Азбука на вярата” ви предлагаме разказ за произхода на един от големите Богородични празници, както и видеопътешествие до мястото, където той възниква.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад