Неверието при българите е и институционален проблем

Неверието при българите е и институционален проблем
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

      Неверието при българите е и институционален проблем – тази събота във „Вяра и общество”

В този брой на предаването очаквайте:

  • Защо българите сме най-слабо религиозният народ на Балканите? Може ли религията да бъде компенсаторен механизъм за бедните и необразованите? Мненията на нашите гости в студиото се разминаха по този въпрос. За свещеник д-р Сава КокудевПо-бедният, по-болният и по-нещастният е по-търсещият. Вярата не е психологически механизъм, а свидетелство за жив опит. Тоталитарните клишетата за Църквата вече не съществуват. Тя не е пазител само на българщината или на кухи традиции. Псевдотрадицията е свързана с езичество, суеверие, а добрата традиция е предверие към вярата.Д-р Огнян Димов, психоаналитик, е убеден, че „Българският народ е между два свята и в него е заложено нихилистично отношение. Иначе съвременният човек иска да свърже себе си и с вярата, и със съмнението. Ако се тръгне само по посока на вярата става фанатик, а само по пътя на съмнението изпада в депресия. Достойно е вярата в Бог да се появи в края на човешкия живот, като следствие на житейските търсения, а не в началото.”
  • Пътека към едно запустяло духовно средище – призив за възстановяване на скита „Св. Николай Мирликийски” към Троянския манастир и разказ за намаляването на монашеството у нас. Всеки който иска да помогне може да го стори, като приведе средства по тази сметка:

IBAN  BG04UNCR75271053907014

BIC UNCRBGSF

Уникредит Булбанк

Троянски манастир

За възстановяване на скита „Св. Николай Мирликийски”

  • „Нашата Църква е дебатираща Църква и сп. „Християнство и култура” е част от този дебат.” Разговор с главните  редактори на списанието проф. дфн Калин Янакиев и д-р Момчил Методиев по случай стотния му брой. За  проф.Янакиев „ Дебатите дадоха своя резултат – решението за издигането на архонти, осуетяването на някои шокиращи избори за архиереи, както и отмяната, в последно време, макар и тихомълком,  на някои решения.” „Не съм привърженик на икуменизма – сподели М. Методиев,  но познавателната роля на списанието е много важна, а високият му стил не е самоцел. Той е културният начин да се изразяваме.”
  • Концерт, какъвто в Криптата на храм-паметник „Св. Ал. Невски” досега не се е случвал или разказ за действеното християнствокак приятели, колеги и непознати хора се обединиха за да помогнат на студента по богословие Валентин Бонев да събере средства за животоспасяващо лечение в Белгия. Всеки, който иска да помогне може да го стори, като приведе средства по тази сметка:

Дарителска сметка на Валентин Бонев: ОББ:IBAN: BG58UBBS80021032036340 BIC: UBBS BGSF или чрез системите на ePay: valboneti@abv.bg КИН: 6819544529

Екипът на „Вяра и общество”

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад