Ще разрушат ли бежанците християнските корени на Европа?

Ще разрушат ли бежанците християнските корени на Европа?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Европа е пред залеза на цяла една епоха – Просвещението – и не е готова за това” – тази събота във „Вяра и общество”

В първия брой след лятната ваканция очаквайте:

„Високата култура е изложена на риск. Истинската любов, обаче няма страх!” – Милост или огради за бежанците? Според митрополита на БПЦ за Средна и Западна Европа – Антоний „Позицията на Църквата към страдащите е ясна, ролята й също – мисионерска, но съответната държава е водещата при изработването на стратегия и взимането на крайни решения.” За архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос „ние живеем с вяра, не с виждания! Папа Франциск каза ясно, че сме във война, а това, което се случва, е следствие на тази война. Европа ще промени етническия си състав. Трябва да сме готови за това, но католическата и православната църкви са остарели, най-гъвкави са неопротестантските църкви”. Журналистът от БНР Николай Кръстев смята, че „компасът на европейците не работи. Има нов вид егоизъм – американският. Гледаме на човеците като на работна сила, а не като на хора... поставянето на условия пред бежанците кара християнството да губи от своята притегателност.”

„Мисията на църквата за спасението на човека” – акценти от 17-то издание на Седмицата на православната книга, която започна във Варна. Чуйте и защо Бог понякога мълчи – специалното участие във „Вяра и общество” на Лимасолския митрополит Атанасий, чиято книга „Изкуството да живееш с Бога” се превърна в бестселър за православните у нас.

Мощи на ранохристиянски мъченик? – първата хипотеза на живо в предаването от проф. Георги Атанасов. От него ще научите подробности за най-новите открития в Добруджа – основите на храма-майка на Българската патриаршия в Дръстър (Силистра) и мартириумът (гробница) на раннохристиянски мъченик от Залдапа (край дн. село Абрит), най-големият римски град в този район.

Екипът на „Вяра и общество”