Св. Наум - братът на св. Климент Охридски, ръкоположен от папата

В предаването
Всички броеве

"Няма разногласия в Светия синод на МПЦ, за това БПЦ да им бъде Църква-майка." Първо заседание на двата синода в София, след писмото на Македонската църква за тяхната автокефалия. Чуйте ексклузивните интервюта на Българския патриарх Неофит и Македонския архиепископ Стефан, дадени единствено пред камерата на нашето предаване.

"Докато бие сърцето на св. Наум ще бие и сърцето на българския християнски народ." Легендата разказва, че всеки на гроба на светеца може да чуе ударите на сърцето му. Св. Наум – брат на св. Климент Охридски, ученик и неизменен спътник на св. св. Кирил и Методий, един от светите Седмочисленици, основоположник на Преславската школа, славянски просветител, чийто път честваме на 23 декември. За доц. Веселина Вачкова "св. Наум е душата на културния кръг Преславска школа, човек с изключителни познания, голям просветител, не само ученик, но и дясна ръка на св. св. братя Кирил и Методий". Според проф. Бистра Николова "в житията, които говорят за мисията на св. св. Кирил и Методий всичко се разказва чрез името на Наум, сякаш тримата са едно духовно цяло. И все пак, той остава под сянката на св. Климент, макар че е човек с широка биография, мисионер, подготвен за работа на различни поприща, изключително близък и добре приет от княз Борис I, а след това и от цар Симеон. Има дори хрумвания, че е Черноризец Храбър".

Как се ражда Младенецът сред малчугани в храма? – репортаж за благодатното сътрудничество между една детска градина и един столичен храм в навечерието на Рождество Христово. Вижте какво направиха възпитаниците и учителите от 81 детска градина „Лилия” в София, подкрепени от свещеник Александър Лашков от храм „Св. Троица”.

"Да върнем изгубената интимност с Бога." Защо така лесно се изкушаваме да забравим същността на празника Рождество? Свещеник Светозар Арабаджиев смята, че "Бъдни вечер е вечерта на обещанията, защото Бог ще дойде на Земята. Днес, обаче се сблъскваме с празнично и трапезно християнство в периода на посткомунистическата инерция на атеизма. Свещениците трябва да излязат от храма и да отидат при вярващите, заедно да преформатират празника и да го осмислят в неговата същност". Вижте още от разговора на Горан Благоев с отец Светозар.

Дървото на Младенеца – разказ за превръщането на елхата в символ на Рождество Христово.

Екипът на "Вяра и общество" Ви пожелава благословен Рождественски празник!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад