Св. синод бие тревога: българското семейство е в опасност

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

По стъпките на Първозвания – разказ за св. апостол Андрей Първозвани в деня на неговия празник: с какво се е препитавал, къде е срещнал Спасителя, в кои земи е проповядвал словото Божие?

Църквата на българските опълченци – на храмовия ѝ празник ще ви заведем в най-старата църква у нас, която е посветена на първозванния Христов апостол.

„Дава се власт и огромни легални приходи на организации, заради които от години берем горчиви плодове.” – дискусия по Становището на Светия синод по повод новия Закон за социалните услуги. Преди разговора ви запознаваме с откъси от Синодалната позиция в която четем: „Лукава аритметика, незаконна намеса в семейното огнище и подход срещу детската чистота, нови семейни политики с противоконституционен характер”. Мнението на юриста и богослов Николай Колев: „Има плашеща тишина от страна на институциите и никакво разяснение по отношение на новия закон. Чрез него се създават свръхорганизации със свръхресурс предоставен от държавата, които стават по-могъщи и от държавата. Избираме партии, правителства, а даваме власт и ресурси на НПО-та, които не избираме ние, а чиновниците. Съществува голямо разочарование и безпокойство, че социалната ни политика върви в недобра посока. И зад всичко това стоят огромни финансови интереси.” Адвокат Стефка Спиридонова, участвали в изготвяне на Становището: „Светият синод бие тревога. Той вижда, че семейството е в криза и се нуждае от защита, а няма адекватна такава от страна на законодателството. Не може едно частно НПО да подбира приемни семейства, да прави семейни политики. Има очеваден конфликт на интереси. Държавата изобщо се отказва от предоставянето на социални услуги. Изходът е един – дебат в обществото, забавяне или спиране на новия закон, докато не се установи истинското му въздействие върху обществото.” Адвокат Спиридонова заяви малко известния проблем, че 30 години след промените държавата все още не е реституирала собствеността на благотворителните християнски организации съществували преди 9 септември 1944 години, като причината за това е и факта, че някои от самите организации не са възстановени.

Канонизацията на мъчениците от комунизма трябва да е нашият колективен катарзис от травмата” – Теодора Димова за най-новия й роман „Поразените”, за хората неизоставили вярата в смутните времена след 1944 година: „На всеки човек му се случва да мине през Долината на смъртната сянка. Дори по няколко пъти. И там има голямата възможност да срещне Христос. Имаме свободата да изберем пътя си при тези изпитания. За всеки страдалец има изкупление. Тъжното е , че днес все още няма канонизирани мъченици – жертви на комунизма. Хубавото е, че самото изговаряне на мъката е вече част от лечението на потомците на тези жертви.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад