Трябва ли задължително да се изучава „Религия" в училищата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Няма политическа воля, за да се изучава задължително „Религия" в училищата" – тази събота във "Вяра и общество".

Ненужната „Религия”?! – в петък Светият синод внесе в Министерството на образованието разработка в подкрепа на идеята предметът да бъде задължителен. Може ли принадлежността към дадено вероизповедание да наложи задължителното му изучаване в училище? Според ставрофорен иконом Ангел Ангелов "обществото ни страда, изгражда се като релативно, границите между доброто и злото са размити. Пътят няма да е лек, нито къс. Двадесет и пет години са изгубено време, но клирът ни живее с надежда."

За проф. д-р Божидар Андонов от Богословския факултет на СУ "само със закон може предметът "Религия" да влезе като задължително изучаван в училищната програма, за да се промени духът в отношенията между учениците, дори между ученици и учители, както практиката доказва това."

Роберт Джераси, съветник на министъра на образованието, беше категоричен: "Министерството не може да реши самостоятелно този въпрос. Той трябва да бъде иницииран от Светия синод, Министерството на образованието да посредничи, но парламентът да гласува промените".

В дискусията се включи и Ловчанският митрополит Гавриил, който заяви: "Ние никога няма да се откажем от това наше искане. Живеем с тази надежда. Нямаме нищо против и другите вероизповедания да се изучават, но промяната задължителен предмет «Религия» в училищата трябва да да се случи рано или късно." Митрополитът не скри учудването си, че на срещата с патриарх Неофит просветният министър е заявил добра воля «Религия» да стане задължителен предмет, а след това пред журналисти е казал точно обратното.

Чуйте също защо дискутираният предмет се нарича «Религия», а не «Вероучение», както е било в България до 1944 г. По темата вижте и репортажите за ползата от преподаване на «Религия» в няколко столични училища, както и опитът на Хърватско да намери успешен компромис сред учениците, които изповядват католицизъм, ислям и православие.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад