Успява ли Църквата да бъде опора на младите?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Съхранени за Българската църква и държава как духовният и светският елит на Трънския край отстояваше националната и църковната независимост преди 140 г. Вижте разказ за малко известни личности като архимандрит Мисаил Байкушев, благодарение на които районът на Знеполе днес е част от България, а не е в територията на съседна държава. Докоснете се и до богатия архив на един от най-знатните родове в Трънско – Пеевият, дарител на църкви и училища. За този малко познат момент от новати ни история ни разказват проф. Надя Манолова-Николова от СУ и Станислава Георгиева от ТД „Архиви” Перник.

•„Християнството дава на младите хора всичко, което е необходимо, но клирът ни трудно ги привлича”. Разговор за едно очакване и труден диалог между клир и младите хора, защо твърде често и едните и другите говорят на различни езици и дали клирът успява да предаде истините на християнството и да спечели младите за истината и Христос?

За Ангел Димитров - студент-първокурсник по философия, „интересното не винаги е истинското, доброто. То често е себично. Обратното на интересното може да е истината. Хората, които не вярват в Господ имат много въпроси, но те не намират общност, където да ги зададат, защото Църквата трудно създава общност и много често тя е с етнографски характер. Младите трудно понасят отговорността на любовната близост. Когато съществува, обаче една канара на истината, цялата естествена вяра намира Христос с любов и опора.”

Пламен Ивановбогослов смята, че „младите хора искат да участват в църковния живот, но не пасивно, а активно. Вярата има две важни измерения – състояние на вярата и общност на любовта. Присъствието в общността понякога е трудно начинание. В централните софийски храмове не се провеждат проповеди, не се служи на български, връзката сякаш се губи... Вяра се учи не в светското училище, а в епархийските, енорийските и манастирските училища. Църквата понякога се държи като брокер на имоти...”

•„Дръж ума си в ада и не се отчайвай!” – памет за преподобни Силуан Атонски в навечерието на неговия празник. Научете и къде се намира единственият храм у нас, посветен на светеца. Чуйте и мислите за светеца на съвременни монаси от България, Света гора и Великобритания.

•„Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии” – разговор върху седмото блаженство с архимандрит Дионисий. Според него „човек не може да бъде миротворец, ако няма чисто сърца, т.е. ако не се е помирил с Бога. Мирът е приятелство, обич, доверие, но и истина!”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад