Вартоломей обича да навлиза в геополитическата сфера и българите страдат от това

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • «Духовно ние сме домакините на единствените две църкви в Одрин». Но на 150-тата годишнина от освещаването на храма „Св.Св.Константин и Елена” патриарх Вартоломей отказа на българския Синод празничната литургия да бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан. Казусът коментират в студиото проф. Иван Желев, архимандрит Дионисий и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества – организацията, която постави паметника на екзарх Антим в двора на същата църква и който паметник патриарх Вартоломей иска да бъде демонтиран. Вижте разговора в който нашите събеседници изказват разнопосочни мнения:
  • «Отвличане на деца от социалните служби – скрита война срещу семейството»– стряскащо заглавие на международна конференция, проведена в София. Чуйте мнението на младия ирландски юрист, правозащитник и убеден католик Лоркан Прайс за тревогите на все по-голяма част от обществото, породени от законодателни промени в европейски мащаб и пагубните последствия от това за семейната среда. Научете и защо употребяването на словосъчетанието «традиционното семейство е от мъж и жена» в някои западни страни вече се смята за «реч на омраза и дискриминация» и предизвиква негативни реакции към защитниците му, включително и християните.
  • „Ако нямам любов, нищо не съм!” – една провокативна книга без сензации, с неочакван край. „Техническа проверка” е дебютният сборник от разкази на Ангел Иванов, в който голяма част от историите стъпват на истински случки, а текстовете се вграждат в истинското „аз” на автора, за да стигнем накрая до привидно техническата проверка, че „щом нямаме любов помежду ни, нямаме нищо”, както ни напомня св. апостол Павел.
  • Базиликата на остров Св. Ахил” – дом на вярата, съграден от цар Самуил, катедрален храм на последните български патриарси от Първото царство – с откъси от документалния филм „Островът на цар Самуил” (БНТ, 2003 г.). В рубриката ни „Светините” почитаме 1005-та годишнина от смъртта на българския владетел, която се навършва на 6 октомври.

Проф. Желев: „Счита се, че искането за преместването на паметника на екзарх Антим стои в основата на напрежението. Аз не мисля така. Някоя дипломация не си е свършила работата. Ако своевременно беше поискано разрешение за български епископ, щяхме да го получим, но не виждаме собствените си грешки."

Архимандрит Дионисий: „Нека българските институции, когато говорят за чужди духовни лидери, да бъдат по-внимателни, защото после създават проблем на Българската църква. А Светият синод следва да излъчи комисия, която да защитава интересите ни еднопосочно.”

Кр. Премянов: „Ние се стремим да насочваме чувствата на българите в Турция далеч от агресията. Обратното прави патриарх Вартоломей. Нека не забравяме, че хората правят Църквата и тази духовност там е българска. Нужно е повече дипломация от страна на Константинополския патриарх – той да не страда от папизъм и да си припомни, че Църквата се ръководи не от друг, а само от Христос.”

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад