Вяра и общество - 7 декември 2013

Вяра и общество - 7 декември 2013
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

 "Повторението на резултатите за избор на Варненски митрополит ще унижи отново БПЦ" - тази събота, във "Вяра и общество"

В този брой Ви предлагаме:

•"Предпочитам Църквата да е контузена, травмирана и мръсна, защото е била на улицата, вместо да е нездрава, защото живее изолирана." - дискусия върху първия програмен документ на папа Франциск, който е на път да взриви християнския свят. Събеседници на Горан Благоев са монсеньор Христо Пройков, Апостолически екзарх на българите католици от източен обред и проф. д.ф.н. Георги Каприев.

"Светият синод наруши устава си, като накара свещеници и миряни да разследват епископи, обвинени в купуване на избиратели" - свещеник Алеко Рачев в пряка линия от БНТ-2 Варна за ситуацията в епархията седмица преди новия тур на изборите за Варненски митрополит. "Очакваме Синода да разследва обвиненията в купуване на гласове. В противен случай унижението на БПЦ ще се повтори отново."

"Обикновените хора помагат, но бизнесмените и политиците - не!" - как зрителите на нашето предаване помогнаха на зографката Ганка Павлова, пенсиониран учител по рисуване, да осъществи своята мечта - да замине за Антарктида, за да изрисува на място иконите в параклиса на българската научна база, като финансира единствено пътуването си и дари своя професионален труд.

Руснакът, който стана български зограф - една уникална изложба, посветена на 115-та годишнина от рождението на големия художник Николай Ростовцев, представена от изкуствоведката Аделина Филева.

Екипът на „Вяра и общество"