Възкресението на Бога и възкръсването на езическите божества

В предаването
Всички броеве

В изданието ни на Лазровден Ви предлагаме:

  • „Със земните си очи не можем да видим възкръсналия Бог!” – един интересен разговор с доц. д-р Екатерина Дамянова, преподавател по библейска археология, и доц. д-р Веселина Вачкова, специалист по антична и раннохристиянска история. Гостите се обединиха около идеята, че понякога се правят находчиви заключения и виждания за паралели между християнството и езически вярвания, които обаче нямат основания. «Има съществена разлика във възкръсването при езическите вярвания и Възкресението при християните. При едните има едно очакване и носталгия по оживяването, при християните очакването е на друго ниво, като Откровение. Например, при египтяните е ясно, как изглежда оживелия след смъртта, при християните след Възкресението се вижда светлина. Имаме нов вид духовна телесност.»
  • Защо затвориха църквата на Божи гроб? Как светските проблеми поставиха на изпитание вярващите и може ли случилото се да се повтори с оглед наближаващите празници?
  • «Не е истински Бог този, който ми забранява любовта» - чуйте откровенията на акад. Умберто Галимберти - световноизвестен италиански философ, социолог и психоаналитик за преживяванията му в началото на семейния му живот. Ще разберете за предизвикателствата пред християнството в днешния ден, ще чуете разказа му за една впечатляваща среща с Папа Франциск, пред който е разкритикувал Католическата църква, «която е загубила своята святост и се е превърнала в етична агенция. Важни са хората – християнската общност, а не защитата на църковната йерархия». Ще разберете защо той, макар да е възпитаван в католицизъм, не се определя като вярващ, но е смятан за голям тълкувател на християнството.
  • Вход Господен в Йерусалим – пътят на Сина Божий към Голгота и Възкресението

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделник от 4.05 ч.
Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад