Защо се раждаме, щом ще умрем?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Памет за всички загинали за вярата и отечеството. Материалът, с който започваме срещата ни в този брой на предаването разказва колко древна е православната традиция да се почитат войните, в които се е проляла кръв за христовата вяра и родината.

Измолваме милост за починалите най-вече с молитва, а не с раздаване на храна!“ – размисли на архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос за Архангелова задушница, основанията за съществуването на този ден според християнската догматика? Гостът напомни: „Задушница е ден за прошка между живите и мъртвите”. Според него: „Идеята за храната по време на задушница е свързана с бедните, които трябва да се нахранят. Вярва се, че дори птичка да хапне от храната за помен и тя ще разбере, че Бог обича света. В историята на човечеството някои отговори са трудни, като защо е нужно човек да се роди и после да умре. Има различни концепции като отговор. Едната, че след грехопадението душите ни идват грешни от небесния свят и тук изкупваме греховете си. Църквата пренася нещата тук на Земята, но така нашата битност се прехвърля върху чистата идея... Надеждите ни са в Христос. Той е дал обещание за спасение и християнството предлага тази утеха!”

Бог ми казва: Няма да ти дам да понесеш това, което не можеш!” – специален гост на предаването е Кей Артър, библейски проповедник, учител, писател, водещ на радио и телевизионни предавания, съосновател на служението Принсепт Министрис. „Ние не познаваме словото на Христос. Затова днес нашата култура е объркани по повод на сексулността. Църквата не си върши своята работа. Тя се е затворила в един анклав. Настоящият свят сякаш не иска да чуе истината от Христос. Аз не само вярвам в Христос, но и страдам за Него. Страхувам се не от хората, а от това, че мога да покажа незачитане към Христос. Нашият живот, изпълнен със страдания е онзи момент, между раждането и времето, когато Бог ще избърше сълзите ни и ние ще живеем в Неговото присъствие. Нашият Бог е суверен. Той няма да ме остава да понеса нещо, което не бих могла. За Бог си струва да живееш, но и да дадеш живота си. Видимите неща са временни, невидимите – вечни!“

Религия във времена на атеизъм – в навечерието на 60-та годишнина от първото излъчване на БНТ ви предлагаме материали от международния видеообмен, които се съхраняват в нашия архив. Някои от тях вероятно не са достигнали до телевизионния ефир и едва сега ще бъде първото им излъчване. Ще видите най-разнообразни събития от християнския живот на Изток и на Запад през 60-те и 70-те г. на ХХ в. – като празнуването на Успение Богородично на гръцкия остров Кефалония, свързано с почитта към т.нар. „Богородица на змиите“, Рождественско богослужение на Руския патриарх Пимен от годините на застойния социализъм, а също така материали, в които религията и политиката вървят ръка за ръка – Великден в Атина по време на Военната хунта или молитва за Рамазан байрам с участието на египетския президент Гамал Абдел Насър. Материалите са съпроводени със съвременен авторски коментар, който ще ви разкаже малко известни факти от този период.

Ако сте пропуснали първото излъчване на „Вяра и общество“, може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ1 – в понеделник от 12:30 ч., по БНТ4 – в неделя от 11:00 ч., в понеделник срещу вторник от 2:50 часа и в петък от 12:30 ч., а по БНТ2 – в събота от 7:00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад