Защо Синът на Бога трябва да има и земно родословие?

Защо Синът на Бога трябва да има и земно родословие?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
  • В навечерието на Неделята на св. Праотци и десет дни преди Рождество Христово разговаряме за земното родословие на Спасителя. Събеседници на Горан Благоев са доц. Екатерина Дамянова от Богословския ф-т на СУ и Влади Райчинов от Обединени евангелски църкви. Доц. Екатерина Дамянова изтъкна, че„имената в родословието на Иисус Христос присъстват в библейския текст не случайно: първо, за да се подчертае връзката между Новия и Стария завет, и второ, за да се проследи потеклото на Спасителя.” За разликите в начина, по който е проследено родословието на Сина Божий в Евагелията от св. Матей и св. Лука богословът Влади Райчинов обясни, че между родословията, описани от евангелист Матей и от евангелист Лука има разлика, защото „единият е написал евангелието си за иудеи, а другият – за елини, като първият дава пряка хронология на родословието от Авраам до Иисус, а вторият – обратна, т.е. от Иисус Христос до Адам”. За разликите в избора на имената, споменати в родословието на Сина Божий от двамата евангелисти, и двамата богослови подчертаха, че те по различен начин преследват една и съща цел: да се докаже достойнството на Иисус Христос като Месия. От разговора ще научите също какво означава терминът „левиратен брак”, защо в Древна Иудея царственото потекло се е признавало и по кръв, и по осиновяване и по какъв начин това е изразено в енагелските текстове на св. Матей и св. Лука.
  • „Към младите сме длъжници всички – и Църквата и обществото!” – специално интервю за „Вяра и общество” с Русенския митрополит Наум. Разберете какво споделя един от младите български архиереи за избора си да се посвети на Бога още преди 1989 г.; за уроците и опита, който е придобил от своите духовни наставници; за отношението му към младите хора и мястото им в Църквата. Вижте и фотоси от неговия личен архив, в които, освен младия духовник Наум, са запечатили и младежките портрети на някои от сегашните български митрополити...
  • «Блаженството за правдата, е блаженството за нетърпението да се срещнем с истинския Бог» – разяснения на доц. дякон Иван Иванов върху за четвъртото блаженство: «Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят“. И домакин, и гост се обединиха около мисълта, че думата «правда» би трябвало да се изписва с главно «П», както и че би било по-добре тя да се замени с думата «Истина», тъй като «във всяка молитва се споменава за Истината, а Христос е Истината, която трябва човек да преживее».
  • Епископът, когото паството му нарече „Богоносец” – в навечерието на Игнажден, памет за св. Игнатий Антиохийски.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад