Защо Всеправославният събор все още разделя църквите?

Защо Всеправославният събор все още разделя църквите?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„БПЦ продължава да се самомаргинализира!” – тази събота във „Вяра и общество”.

В поредния брой на предаването ще видите:

„Еретични положения могат да се открият в официалното становище на БПЦ за Всеправославния събор.” – дискусия по повод категоричното заявление на БПЦ срещу най-висшия форум на православието: „Съборът на о-в Крит не е нито свят, нито всеправославен!” С гостите в студиото – проф. Калин Янакиев и д-р Смилен Марков, който присъства на събора, Горан Благоев търси отговор на въпроси като: Раздели ли Православието съборът на остров Крит? Защо Българската патриаршия продължава да го отрича в синхрон с Руската църква? Този форум Всеправославен събор ли е, или предсъборна среща? Ще има ли нов събор, свикан този път от Москва? Защо основният препъни-камък е документът, който визира диалога между православието и останалите християнски църкви? Кои са причините най-голямото събитие в православния свят през тази година все още да провокира повече въпроси, отколкото да дава отговори? Според събеседниците ни съборът е всепправославен, а с неучастието си в него „БПЦ е встрани от живота на световното Православие заради постколониален комплекс.” Вижте какво казаха още.

Предлагаме ви още:

„Да пребъдем в мир и добротолюбие, за да можем да бъдем едно духовно стадо” – портрет на новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан в деня, в който беше посрещнат в епархията си.

„Виж моя ангел” – репортаж за една благородна инициатива, в която деца изработват кукли на крилатите  небесни жители, за да ги продадат в подкрепа на един техен болен връстник. За радостта да даваш, вместо да получаваш и за възможността вие също да се включите в нея, научете повече от специалния ни репортаж.

„Моление Господне” – формация „Светоглас” представя своя нов компактдиск със старинни песнопения, част от които се изпълняват за първи път. Какво мотивира четиримата изпълнители да популяризират българската църковна музика от Средновековието – чуйте какво споделят Даниел Спасов, Милен Иванов, Станимир Иванов и Виктор Томанов.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад