История на БНТ

Българската национална телевизия (БНТ) е обществената телевизия в България. Открита е официално на 26 декември 1959 г. в резултат от осемгодишна разработка и изпитания на екип от учени от Машинно-електротехническия институт в София.

1959 г.
1964 г.
1971 г.
1973 г.
1974 г.
6 Март 1990 г.
1992 г.
1999 г.
2000 г.
2008 г.

За година на създаването на Българската Национална Телевизия е приета 1959 г., когато е осъществено първото пряко излъчване на манифестацията за празника на Октомврийската революция от площад „9 септември” (днес „Александър Батенберг”).

С думите на говорителя в 9:45 ч. „Внимание, излъчваме в ефир” се поставя началото на професионалната телевизия в България. Парадът е заснет от 3 камери, разположени на балкона на Националната художествена галерия, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците „Васил Левски” и „Цар Освободител”. Прякото излъчване се осъществява от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми телевизионен канал, на който и до днес се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия в София.

Официалното откриване на Българската телевизия е на 26 декември същата година. В първия си програмен ден Българската телевизия излъчва пряко церемонията по награждаване на участниците в изграждането на телевизионната кула в София, празничен концерт и художествен филм.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад