БНТ обяви началото на две нови редовни конкурсни сесии за филмопроизводство

Обществената телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, което естествено я определя като „Домът на българското кино“. Периодът на кандидатстване е от 1 до 31 март 2022 г.

БНТ обяви началото на две нови редовни конкурсни сесии за телевизионни филми и сериали, и за копродукции и присейли.  На специално събитие за медии и филмови дейци, с водещ Анна Ангелова, обществената телевизия представи приоритетите в програмното съдържание и отворените позиции за периода 2022 – 2023 г. Събитието се излъчваше на живо в сайта на БНТ и ще бъде достъпно в официалния YouTube канал на телевизията.

 
„БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България. Филмопроизводството е ключов приоритет за нас, затова и за втора поредна година, след няколкогодишно прекъсване, отново предоставяме възможност на режисьори, сценаристи и актьори да създават качествени български филми.“, каза Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ. „Благодарение на тези сесии се появиха сериали като „Порталът“ и „Аз и моите жени“ през последната година. Успоредно с това, БНТ не спира да произвежда значимо филмово съдържание и документалната поредица „БНТ представя“  е част от този процес.“, допълва генералният директор на БНТ.


Генералният директор на БНТ обяви позициите в двете редовни конкурси сесии. За телевизионни филми и сериали –  за позиция „Игрален сериал“ това са 24-сериен ситком, 12-сериен сериал (драма или криминална драма) и 6-сериен сериал – два проекта без предварително зададена тема и жанрова насоченост. В позиция „Игрален филм“ влизат пълнометражен игрален филм с времетраене 85 минути и късометражен игрален филм-дебют с времетраене 27 минути. В позиция „Документален филм“, кандидатите могат да участват с проект за късометражен документален филм-дебют с времетраене 27 минути. За копродукции и присейли – позиция „Копродукция“ включва два проекта за пълнометражен игрален филм, без предварително зададена тема и жанрова насоченост. В позиция „Присейл“ могат да кандидатстват два проекта за пълнометражен игрален филм – единият с детско-юношеска тематика, а вторият – без предварително зададена тема и жанрова насоченост. В същата категория влиза и документален филм с времетраене 54 минути.


„Подкрепата на българското кино е част от обществената мисия на БНТ. След толкова успешни заглавия за вече няколко десетилетия, в БНТ с гордост можем да кажем, че сме домът на българското кино. Стремежът ни е да продължим да създаваме условия за изява на талантливите български артисти.“, заяви програмният директор на БНТ, Маргарита Александрова.
 
Програмният директор на БНТ, Маргарита Александрова, представи проектите, по които в момента работи експертният екип на дирекция „Телевизионно филмопроизводството – Студия Екран“. Това са два нови сериала, които са в различен етап. Скоро зрителите ще видят двата нови сериала по 12 серии, продуцирани от БНТ. Първият е „Вина“, на режисьора Виктор Божинов, а вторият - „Войната на буквите“ по романа на Людмила Филипова, който е международна копродукция между БНТ, Ню Бояна Филм Студиос и Мотус Студио Интернешънъл (Италия), с изпълнителен продуцент Габриел Георгиев. Сред текущите проекти са още игралните филми „Дядо Въльо“ по книгата „Записки по българските въстания“ - със сценарист и режисьор Георги Дюлгеров,, „Връзка“  на режисьора Александра Боишина и „Четири достоверни истории за една абсурдна вечер“ на режисьора Георги Димитров, както и документалния филм – дебют „Съдия след игото“ на режисьора Мартин Геновски.
 
 Подробности за сериалите от текущите проекти представиха Виктор Божинов и Габриел Георгиев.


 
 „Благодаря на Българската национална телевизия за това, че е основен стълб във финансирането и създаването на българско кино и телевизионни сериали. Имах щастието и късмета проектът „Вина“ да бъде селектиран на предишната сесия, като в момента се намираме в най-важния период за нашата продукция. Започваме снимки в началото на април в района на град Сандански. Историята е ситуирана във винената индустрия, а персонажите в сериала са над 40. Неслучайно заглавието му е „Вина“ – ще говори за много неща, които се случват през човешкия живот и оставят тежък отпечатък. В главната мъжка роля ще видите Владимир Зомбори, а в главната женска роля ще бъде Елена Телбис. Всяка добра история има своя антагонист, като в сериала „Вина“ това е Михаил Билалов. Благодаря още веднъж за доверието към нашия екип.“, сподели режисьорът на сериала „Вина“ Виктор Божинов.


 „Благодаря на БНТ за възможността проектът „Войната на буквите“ да бъде реализиран. Създаването на телевизионни сериали води до много по-качествено развитие на филмовата индустрия, а Българската национална телевизия има изключително специално място в нея, защото не спира да подкрепя българското кино.“, коментира изпълнителният продуцент на сериала „Войната на буквите“ Габриел Георгиев.


Срокът за кандидатстване в новите сесии за филмопроизводство е от 1 до 31 март 2022 г. Повече информация за параметрите на конкурсните сесии и начина на кандидатстване може да намерите на сайта на БНТ, публикувани в СТФ „Екран“ на bnt.bg
 
Сред заглавията, които БНТ продуцира през годините, са класически български филми от миналото като „На всеки километър“, „Козият рог“, „Семейство Калинкови“, „Тримата от запаса“, „С деца на море“, „Капитан Петко войвода“ и др. В съвременните сериали са заглавия като „Под прикритие“ - най-успешният проект досега с реализация на много чужди пазари, „Четвърта власт“, получил множество отличия, „Денят на бащата“ насочващ вниманието към социална тематика и двата семейни сериала - „Островът на сините птици“ и „Румбата, аз и Роналдо“, които бързо успяха да спечелят вниманието на малките зрители. Бързо спечелиха зрителите и най-новите сериали на БНТ – „Порталът“, който EBU включи в селекцията си от 10-те най-добри сериала излъчвани по европейски обществени медии, както и 6-серийната комедийна драма, която БНТ 1 излъчи през февруари „Аз и моите жени.“ Сред филмовите заглавия, които БНТ подкрепя през последните години са „Лошо момиче“ с режисьор и сценарист Мариан Вълев, „Възвишение“ по романа на Милен Русков, „На границата“ с режисьор Станимир Трифонов, „Ага“ с режисьор Милко Лазаров, филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, създаден по разкази на писателя Георги Господинов, „18% сиво“ с Руши Видинлиев, както и „Сцената от живота на една актриса“ с Радина Кърджилова и други.
 
Гледайте най-доброто от българската филмова класика, сериали, игрални, художествени и документални филми в програмите на БНТ - Домът на българското кино.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад