Международна дейност

1979

Телевизионният фонд на БНТ става член на Международната федерация на телевизионните архиви (ФИАТ\ИФТА).

1981
Телевизионният фонд на БНТ приема и започва да прилага правилата и критериите на ФИАТ за подбор и съхранение на архивните материали.

1991
В Торино (Италия) архивът на БНТ е избран за домакин на Конференцията на ФИАТ през 1993.

1992
Женева (Швейцария). Представители на БНТ предлагат да започне набирането на фондове и основаването на фондации за подпомагане на архивите в криза. Във Виена се провежда семинар на страните от бившия Източен блок.

1993
В София се провежда Конференция на ФИАТ. Людмил Сотиров, ръководител на ТВ фонд до ноември 1991, изнася доклада „Поглед към филмовия и телевизионен архив в България“, а Андрей Демирев, ръководител на сектор в ТВ фонд до юни 1992 и специален пратеник на БНТ за олимпийските игри в Барселона – „Олимпийската телевизия на Барселона’92 – бъдеще и носталгия“. По инициатива на ТВ фонд са направени първите стъпки за установяване на сътрудничество между страните от Балканския регион.

1994
ТВ фонд участва в подготовката на първия „Справочник на телевизионните архиви“. Изданието е на Би Би Си, разпространено е в печатен и СD-вариант.

1994
Синая (Румъния). Втори семинар на страните от Източна Европа, организиран от ФИАТ и ЕБУ. Продължава дискусията за изграждането на единна политика на телевизионните архиви от страните на Балканския регион.

1995
Вашингтон (САЩ). Съвместна конференция на ФИАТ и ИАСА (Международна асоциация на звуковите архиви). Изнесен е доклад на тема „Информационна система за телевизионен архив на БНТ“ с автори Ангел Делийски, Иво Баберков, Божидар Симеонов и Тодор Тодоров.

1996
Осло (Норвегия). Конференция на ЮНЕСКО „Паметта на света“. Участие в проекта „Човешкото наследство през погледа на обектива“.

1996
Участие в обновеното и разширено издание на световноизвестния справочник на Футидж (САЩ) „Източник на движещите се обекти“ – детайлно описание на архивните колекции по света и необходимите стъпки за изследването, показването и лицензирането на съхраняваните материали.

1997
По време на конференцията на ФИАТ в Будапеща (Унгария) Ирен Василева, ръководител на сектор „Златен фонд“, изнася доклад на тема „Взаимопомощ по време на криза“.

1997
Ситгес (Испания). Конференция на тема „Аудиовизуалната и кинематографичната памет на страните от Средиземноморския район, организирана от Юрека Аудиовизуел (ЕБУ) и Ко Пе А М (Постоянната конференция на средиземноморските аудиовизуални оператори). Ирен Василева изнася доклада „Отвореният архив – предизвикателство и необходимост“. Приема се решение да се повдигне въпроса за съхранението на архивите на предстоящата през 1998 в Атина среща на външните министри на Европа.

1998
Халкидики (Гърция). Първа среща на страните от Балканския регион. Обсъждане на съвместни проекти за решаване на проблемите, идентични за архивите от региона. Приемане на резолюция за по-нататъшна съвместна дейност с ежегодни срещи за отчитане на извършеното през годината.

1998
Флоренция (Италия). Конференция и Генерална асамблея на ФИАТ. Участие в проекта на ФИАТ и РАИ „Историята на века на телевизията през тв архивите“. Среща на представители от тв архивите на балканските страни под егидата на Юрека и Ко Пе А М. Запознаване с решението на Европейската комисия, поставящо пред правителствата от региона грижата за аудиовизуалните архиви като условие за бъдещото им присъединяване към ЕС.

1999
Участие в проекта на Британската библиотека „Архивиране на музикалния свят“ и на ЕБУ „Поглед към архивите“. Петър Кърджилов, ръководител на направление „ТВ фонд“, е предложен за член на Учебната комисия при ФИАТ.

2000
От 24 до 28 март в Пампорово (България) се състои първото заседание на Учебната комисия към ФИАТ – домакин и организатор на срещата е БНТ. В Сараево (Босна и Херцеговина) през април Ирен Василева и Петър Кърджилов участват в семинара на балканските страни, посветен на опазването на филмовата лента в телевизионните архиви. През октомври във Виена (Австрия) се провеждат Конференция и Генерална асамблея на ФИАТ. Петър Кърджилов изнася доклада „Проблемите на телевизионния архив на БНТ в контекста на съвременното състояние на Балканите“, избран е от ГА за член на Изпълнителния съвет на ФИАТ.

2001
В юлския брой на бюлетина на ФИАТ излиза статията на Ирен Василева „Архивът на БНТ – настояще и бъдеще“. От 21 до 27 септември в Лондон (Великобритания) се провежда Конференция на ФИАТ, участват Ирен Василева и Петър Кърджилов.

2002
От 15 до 17 февруари в Анталия (Турция) се провежда съвещание на Изпълнителния съвет на ФИАТ.

*}
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад