200 години от рождението на Антим I

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази седмица във Видин беше дадено началото на честванията на 200-годишнината от рождението на първия български екзарх Антим. За съжаление това честване все още се очертава само като регионално.

Духовници и миряни, политици и ученици поставиха начало на тържествата в чест на 200-годишнината от рожението на Антим I. Тъй като рожденната му дата не е известна честванията започнаха на 16 февруари - датата, на която през 1872 година Антим е избран за глава на Българската църква. Митрополит Дометиан, заедно с четирима млади епископи, отслужи празнична литургия в катедралната църква на Видин. Някога изграждането ѝ е започнато от комитет, създаден от самия Антим.

vlcsnap-2016-02-20-17h16m00s024В студиото на "Вяра и общество" разговаряхме за тази велика духовна личност с един от младите архиереи на нашата църква - Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан. Той разказа, че още в началото на годината са били направени постъпления Видинска света митрополия, областната управа във Видин и общината да се сформира едно голямо честване, което да заполи факлата на светлината и да се възкреси паметта на Антим I у нас и в чужбина. Белоградчишкият епископ Поликарп обясни, че има желание да се обособи един ден, в който да има национално честване на ексзарх Антим I. Идеята е кулминацията на тържествата да бъде на 16 септември, когато се отбелязва по стар стил Именния ден на екзарха и в този ден през 1933 е осветен мавзолея-гробница на ексзарх Антим I в присъствието на цар Борис III. В писмо до Министерски съвет ще бъде поискано да се утвърди 16 септември като национален ден в почит на екзарх Антим I.