Началото на сближението между БПЦ и МПЦ?!

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение", това е част от посланието на патриарх Неофит към клира и миряните на Струмишка епархия. Как да тълкуваме това събитие? Имаме ли основание да кажем, че е направена една към сближаването на двете църкви? Коментар в студиото на предаването направиха историкът доц. д-р Наум Кайчев и преподавателят по църковно право доц. Дилян Николчев.

Доц. д-р Наум Кайчев: При всички положения това е един окуражителен ход на Българскта православна църква да се изпрати официален, публичен представител, който в една такава празнична атмосфера да съпреживее и да участва в почитането паметта на 15-те Тивериополски мъченици, които са едни от символите на град Струмица, при това в присъствието на министър председателя на страната Зоран Заев. Без съмнение това е един ход в окуражаваща, положителна посока, който се приветства от мнозинството вярващи на двете църкви в двете страни. Имаме основание да очакваме една по-сериозна действеност от страна на нашата Българска православна църква, а именно тази комисия, за която беше обявено на 27 ноември да се събере и да заработи. До сега не сме чували тя изобщо да е свикана, което възбужда притеснения. Да се надяваме, че в бъдеще нашата църква ще бъде по-действена пред останалите поместни църкви.

Доц. Дилян Николчев: Започваме много труден разговор, защото неизвестностите са повече от известностите. Всъщност ние не знаем дали стартирането на този процес е имало предварителни разговори, дали са сондирани мнения на останалити поместни православни църкви, доколко БПЦ е защитила своя гръб с поместни църкви, които са й съмишленици, какво е мнението на Вселенския патриарх по този въпрос, какво е мнението на Руската православна църква, доколко може ние да вярваме ва РПЦ и на нейното ръководство. Целият този въпрос с Македонската православна църква възникна в една политическа среда, тоест новините, това, което излъчваха, е среща на министър председателя на България с министър председателя на Македония в Струмица, протести с политически лица пред Светия синод - нещо, което на мен не ми пасва.