Неканонизираните мъченици от Перущица

В предаването
Всички броеве
  • «Започна ли процес на сближаване между Българската патриаршия и Македонската архиепископия?» - за началото на един нелек път, за жестовете от българска и македонска страна при посещението на Величкия епископ Сионий като пратеник на Българския патриарх Неофит в Струмица, за посланията, които си отправиха двата клира и за очакваната развръзка в отношенията между БПЦ и МПЦ – Охридска архиепископия чуйте мненията наисторика доц. д-р Наум Кайчев и преподавателя по църковно право доц. Дилян Николчев. «Статутът на автономия е редно да бъде даден с консенсус и със съгласие от всички поместни църкви» – смята доц. Николчев, но поставя въпроса: «Доколко, обаче БПЦ е защитила своя гръб, дали е предвидила добре реакцията на Вселенския патриарх Вартоломей, на Руската православна църква?» За доц. Кайчев «Процесът е сложен, но хубавото е, че вече е започнал. Посещението в Македония е укоражителен ход от страна на БПЦ, което се приветства от паството на двете църкви. БПЦ следва да има самочувствието от своята история и традиции и да следва това, което е замислила. Има разумни хора в Светия синод, които знаят как да водят разговори със своите събратя.»

В този брой ви предлагаме още:

  • Неканонизираните мъченици от Перущица – един завладяващ разказ за вяра, геройство и саможертва. Ще видите за първи път изложба на акварели и графики, посветена на две исторически църкви - Червената и църквата „Св.Архангел” в Перущица, с които по нетрадиционен начин се показват дълбоките християнски корени по българските земи.
  • „Благотворителността поставя дистанция, а милосърдието като християнска добродетел – сближава” Разговор с д-р Камен Данов, лекар и богослов за благотворителните кампании и християнското милосърдие, за тънката граница между празничната милостиня и истинското добротворство. „Обичайки ближния си трябва да го показваме всеки ден, а благотворителността има кампаниен и неистински характер, заради парадирането с нея и прекаленото афиширане.” Научете и за милосърдните инициативи на Софийска епархия под патронажа на Българския патриарх Неофит. Една от тях може да подкрепите чрез банковата сметка, публикувана на сайта на Софийска епархия и на нашата фейскбук страница.

Всеки брой на предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ1 - в неделя от 4.50 ч. и петък от 15.00ч. и по БНТ Свят в неделя от 11.00 ч. и понеделникот 4.00 ч..

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад