Патриархът държавник св. Евтимий Търновски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Милияна Каймакамова, преподавател в Историческия факултет на СУ определя Патриарх Евтимий като « светла личност, феномен за българската история, пастир за всички българи. Той дава сила и дух на своя народ в един от най-мрачните моменти от неговата история, подготвя го за идващите беди и им дава своята надежда – да се уповават на вярата.»

Д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ разказва за един от най-интересните моменти, свързани с живота на Патриарх Евтимий – предполагаемото намиране на неговия гроб, след легендарното вкаменяване на ръката на палача и заточаването на Евтимий, вероятно в Бачковския манастир: «През 1905 година архимандрит Паисий, игумен на Бачковския манастир на своя глава разкопава притвора на новия храм, който легендата тачи като свято място. Там се открива гроб, откъдето се разнася чуден аромат из целия манастир.»

За интересните факти, които бяха разкрити в разказа на д-р Венцислав Каравълчев проследете разговора му с Горан Благоев, за да разберете какво се случва с находките – останки от архиерейски одежди и мощи, къде са те днес и ще можем ли в скоро време да кажем, че гробът на Св. Патриарх Евтимий Търновски със сигурност е в Бачковския манастир.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад