Проф. Мохамед Шахрур: Прочетох Корана със собствените си очи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Мохамед Шахрур е роден в Дамаск. В момента живее в Обединените арабски емирства. Професор е по строително инженерство, но и един от водещите съвременни ислямски мислители. Днес той беше гост в студиото на "Вяра и общество".

Видях, че в нашето общество - в Сирия и в арабския свят религията движи всичко. "Ако искаш да накараш някого да направи нещо, казваш - това е част от религията. Така че религията е основният двигател дори в личните решения на човека", призна той и допълни, че всички причини за неуспехите ни в каквато и да била сфера, веднага биват свързвани с Бог. Арабската култура е ислямска култура по необходимост. "Затова се занимавам с основния източник на исляма - с Корана, със свещената книга на исляма, приемайки, че именно оттук трябва да се тръгне, за да се разбере същината на проблема", посочи проф. Шахрур. Той каза, че като човек, живеещ в 21. век, е прочел Корана със собствените си очи, "въпреки че, според традициите, от мен се изисква да го чета така, както са го чели хората преди 1000 години".

Той се обърна към българите и всички европейци, като подчерта, че религията започва тогава, когато свършва законът. Религията се намесва в личния живот на човека и затова Коранът утвърждава, че религията не притежава средства за принуда. Религията не притежава нито полиция, нито армия. Основата на всички човешки ценности, натрупали се през вековете, е религията.

По думите му, отдалечавайки се от Църквата, европейците губят своите ценности. И религията, и законът имат свое собствено поле. Църквата в Европа има вина за това, че хората се отдалечиха от нея и тя се отдалечи от хората.