За и против промените в закона за вероизповеданията

За и против промените в закона за вероизповеданията
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите: „Строг контрол върху вероизповеданията.” Реакциите: „Това е краят на религиозните свободи” – тази събота във „Вяра и общество”

В поредния брой на предаването ще видите:

„Прозрачност – да, но популизъм – не!” Разговор за това дали новите предложения за поправки в Закона за вероизповеданията са срещу религиозните общности или в полза на обществото.

„Нужно е повече прозрачност, отчетност и контрол при финансирането на религиозните институции в България” – смята един от вносителите на промените Филип Попов – депутат от „БСП-лява България” и допълва: „Защо всички юридически лица с нестопанска цел следва да дават финансов отчет, а вероизповеданията – не?”

А обвиненията срещу законопроекта като рожба на комунистическо мислене коментира така: „Комплекс по отношение на комунизма се появява тогава, когато липсват сериозни аргументи.”

Д-р Виктор Костов – правозащитник, гл. редактор на „Свобода за всеки” смята, че „законопроектът е опасен. Не може да се реши криминален или терористичен проблем с ограничаване на свободата. А регистрационният режим, който се предвижда, нарушава конституционното право на свобода на вероизповеданията. Законопроектът следва да се оттегли.”

За Любомир Младеновдиректор на дирекция ”Вероизповедания” – МС (1997-2002) „Има нужда от промени в закона, но те не бива да са в ущърб на демократичното общество. Трябва политиците да се консултират повече с експерти.”

Ахмед Ахмедов – главен секретар на Главното мюфтийство подчерта, че „законопроектът е противоконституционен. Няма страна в ЕС с такива рестрикции. Ние адмирираме желанието за избистряне на финансирането на вероизповеданията, но поправките в закона са написани от хора, които не ги познават.”

Международен форум „Българският дух в Европа през вековете” – или как първата християнска столица на България Велики Преслав се използва като сцена на форум за богомилството и дъновизма.

Мнението на един от организаторите на форума – проф. Дамян Попхристов от Фондация „Български център Просветление” е, че „целта на форума не е да отваря фронт нито с Църквата, нито с историята. Нито да предизвика теологически спорове, а да подчертае какви духовни ценности са създадени в България. Богомилството е другият духовен връх след делото на светите братя Кирил и Методий.”

Проф. Калин Янакиев беше категоричен: „Прави се подмяна в българската история. Няма нищо общо между Орфизма, Дъновизма и Богомилството. Този форум е еклектика в стил Людмила Живкова.”

Вижте още от дискусиите на предаването на страницата ни в сайта на БНТ.

Яжте по-малко всеки петък от поста” – благотворителна инициатива на Суверенния Малтийски орден под надслов: „Време е да даваме, не да се предаваме”.

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад