За кого бият камбаните? Абсурден ли е спорът за собствеността върху „Св. Ал. Невски”

За кого бият камбаните? Абсурден ли е спорът за собствеността върху „Св. Ал. Невски”
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За кого бият камбаните? Абсурден ли е спорът за собствеността върху „Св. Ал. Невски” – гледните точки тази събота във “Вяра и общество”

В предаването ще видите:

„Нарушен ли и обществения интерес?” – това беше основният въпрос в дискусията за собствеността на патриаршеската катедрала, на който търсеха отговор гостите в студиото. Адвокатът на ищците – Културно-просветно сдружение „Будител” - Николай Банков заяви: „В съда се оспорва решение на Министерски съвет, а не се съди Църквата. Ролята на едно временно правителство, каквото беше това на Близнашки не е да решава текущи проблеми на държавата, а да организира избори. За това ние искаме да се обяви решението за собствеността на „Св.Ал.Невски” за нищожно и незаконно. При създалата се ситуация няма гаранция, че е защитен обществения интерес, след като вече се чуват приказки, че за Криптата се иска наем от 100 лв/кв.м.” Новоназначеният предстоятел на храм „Св.Ал.Невски” архимандрит Дионисий заяви: „Какъв ще е проблемът БПЦ да си сътрудничи с държавата за Криптата. В крайна сметка този храм е абсолютно достъпен за всички. А освен това за една година Светият Синод извърши изключително много за проект за възстановяване на храма”. За доктора по конституционно право гл. ас. Атанас Славов „Църквата не е културен инстумент на държавата. Девиация е, че в Криптата има икони, а не мощи. Един храм винаги трябва да е на Църквата. За мен правен спор не съществува.” А за Радомир Чолаков от Върховния църковен съвет „Няма нарушен правен интерес. Ако са православни християни храмът си е техен, а ако не са – също нямат правен интерес. Правни гаранции за Криптата не може да има. Честната дума на Църквата срещу честната дума на Държавата.”

«Християни и мюсюлмани могат да живеят в мир» – разговор с Алла Нусейбе, един от гостите в първото издание на «Вяра и общество» през 2005 г. Българин по майка и палестинец по баща, Алла е наследник на историческия род Нусейбе от Йерусалим, чийто представител държи ключовете от храма на Божи гроб. Вижте Алла преди десет години и сега. Чуйте какво споделя за живота и мечтите си между Близкия изток и САЩ, какво мисли за младите хора, които стават жертва на радикализма?

Гледайте ни, очакваме Ви! По изключение започваме в 16.50 ч.

Екипът на „Вяра и общество” – предаването, което вече десет години има подкрепата на вас – нашите зрители. Благодарим ви, приятели!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад