Милосърдието не е кампания, а начин на живот

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Тази събота – 7 декември, Ви предлагаме:„Никога лъжата няма да победи истината!” – памет за света Филотея, балканската светица, която обединява гърци, българи и румънци. Днес почти неизвестна у нас, тя е била духовна красота за царствения Търновград, а последният български патриарх от Средновековието – св. Евтимий Търновски й посвещава изящни слова, които вдъхновяват и сега, когато нетленното й тяло отдавна не е в България.

„Да гледаме на бедния като на себе си – защото всеки може да изпадне в нужда” – във времето на предколедна суматоха и кампанийна предпразнична благотворителност, когато само малцина не забравят, че честваме Рождението на Спасителя, с гостите си Димитрина Опренова от Първа баптистката църква в България, православния богослов Пламен Иванов и Мартин Мартинов, управителя на ресторант, който от две години през зимата ежедневно храни бедни, а на Бъдни вечер ще предложи вечеря на бездомните, Горан Благоев разговаря за това какво в съвременния секуларен свят означава да сме милосърднии, какви са измеренията на хуманността и съпричастността към болката и страданието на другия и дали единствено липсата на вяра пречи да помагаме да изпадналите в беда и да ги забелязваме само в навечерието на някой голям християнски празник. Богословът Пламен Иванов подчерта: „За християнина е присъщо да проявява милосърдие, иначе е номинален християнин. Трябва да виждаме личността на другия човек, да виждаме у него ближния”. За Димитрина Опренова „Милосърдието не е само финансова помощ, то е и да подкрепиш някого духовно, да го изслушаш, да посетиш болен”. Мартин Мартинов, сподели, че е вярващ човек, но не смята, че трябва непременно да сме свързани с Църквата, за да правим добро. Той е категоричен: „Трябват повече дела, с есемеси и приказни не се постигат истински резултати. Чрез мен Господ храни тези хора!”

„Истината винаги е неудобна, но за християнина тя е най-важното нещо“ – специално интервю на Габриеле Куби, автор на нашумялата книга „Глобалната сексуална революция. Унищожаване на свободата в името на свободата“. Г. Куби е социолог и писател, един от най-известните международни лектори за драматичните опасности, пред които глобалната сексуална революция и джендър идеологията изправят човечеството. Във вълнуващото интервю, което със сигурност няма да ви остави равнодушни, тя споделя: „Християните са първите маргинали. Те винаги са маргинали. Защото ние заявяваме истината, а тя винаги е неудобра.”

Зографи, които изпревариха прочутите предренесансови италиански майстори – 760 години от изографисването на известните стенописи в Боянската църква и 40 години от обявяването й за световен паметник на културата. Специален гост на предаването е д-р Калин Йорданов, завеждащ филиал „Боянска църква” към НИМ. От разговора с него ще научите малкоизвестния факт, че техниката „сфумато”, която свързваме с Леонардо да Винчи, се появява столетия по-рано в Боянската църква; че образите върху стенописите в църквата се отличават с реализъм, одухотвореност и дълбочина, която по това време още не е характерна за западното изкуство. Научете защо храмът е посветен на св. Николай Мирликийски и св. Пантелеймон. Защо в него е открит наскоро надпис, в който се чете: „Бог катар!”- т.е. „Пречист Бог”, макар че думата „катар” е свързана и с богомилството. Д-р Калин Йорданов изтъкна: „При изобразяването на 12-годишния Христос художникът е използвал над 30 нюанса на охрата и жълтия свят. От стените ни гледат образите на истински живи хора от плът и кръв със свои индивидуални черти!”


Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.Екипът на „Вяра и общество”