Маломаловският манастир се руши пред погледа на институциите

В предаването
Всички броеве

Руини, "достойни" за декор от филм на Индиана Джоунс, но не и за паметник на културата – защо Маломаловският манастир се руши пред погледите на институциите?

Какво се случва, когато "слугите на Бога и на народа" дезертират от задълженията си към нашето духовно наследство? Доколко плачевното състояние на уникалните старинни храмове е отражение единствено на чиновническо безхаберие и не е симптом за нещо по-дълбоко, за тотална духовна криза в обществото? Пред какви предизвикателства се изправя днес Църквата в малките обезлюдени селища и готова ли е да се изправи достойно пред тези предизвикателства? Доколко Църквата има потенциала да върши мисията си и не разчита ли за това преди всичко на държавата? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев ще търси в разговор с двама поети и публицисти – Румен Леонидов и Пламен Сивов от сайта "Православие.БГ".

Между лукса и скромността – за различните предпочитания на покойния Сръбски патриарх Павел, на папа Франциск, на Руския патриарх Кирил, на Вселенския патриарх Вартоломей, и на... Пловдивския митрополит Николай.

Право на отговор: Клирът и тамплиеритеархимандрит Дионисий се възползва от законовото си право и ще изложи своята позиция по една от темите на предаването от миналия ни брой – може ли християните да членуват в масонски ложи или други затворени общества и защо тамплиерите демонстрират силна свързаност с Православната църква?

На 9 декември православните християни празнуват Зачатие на св. Анна.

Очакваме и вашите въпроси и мнения. Може да ги споделите на страницата ни във фейсбук "Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13:30 часа.

Гледайте ни! Очакваме ви всяка събота, точно в 14:00.