За отговорността на "слугите на Бога и на народа" към духовното наследство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Храм се строи, когато хората имат нужда от молитвен дом"– за разрушените и неподдържани храмове и манастири, които са нашето духовно наследство, за плачевното състояние на някои уникални старини, за чиновническото безхаберие и тотална духовна криза в обществото… Какво се случва, когато «слугите на Бога и на народа» дезертират от задълженията си към духовното ни наследство? Размисли на двама публицисти и православни поети Румен Леонидов и Пламен Сивов.

За Румен Леонидов "има три важни въпроса, на които следва да се отговори бързо – ще има ли регистър на църквите, които са паметници на културата; кой ще отговаря за тях и каква ще е ролята на Църквата? Сега няма ясна последователна политика какво се прави, а безбожниците, които ни управляват нямат отношение към тези въпроси."

Пламен Сивов – редактор в сайта «Православие БГ» смята, че "храмове в добро състояние ще има, когато Църквата си свърши мисионерската работа. Тя е тази, която трябва да създаде общността около един храм. Ако няма хора, остава скелетът, кухата сграда, в която няма никой да влезе. Няма да я има живата Църква. Църквата трябва да създаде своя мрежа от образователни и социални институции. 30 години не успя да направи това и се превърна в единствената Църква, която не постигна успех в тази си мисия".